Winterwonderland op 4 uur vliegen vanaf Nederland, het bestaat!

Door reisadviseur Anke Wolters

Winterwonderland op 4 uur vliegen vanaf Nederland, het bestaat!

Het blijft toch verbazingwekkend dat je na 4 uur reizen in een heel andere wereld terechtkomt. We vliegen naar Ivalo, gelegen in Fins Lapland, 250 km boven de Poolcirkel. Bij aankomst is het 1 uur later dan in Nederland, schijnt de zon en is het -9. De komende 4 dagen gaan wij allerlei winterse activiteiten beleven en op zoek naar het noorderlicht.

Per bus rijden wij naar Nellim, gelegen tegen de Fins-Russische grens en brengen een bezoek aan de Wilderness Lodge. Deze accommodatie is rustig gelegen en heeft fantastische woningen. Wilt u een bijzondere overnachting, boek dan een nacht in een Aurora Bubble. Vanuit deze glazen iglo kunt u genieten van de sterrenhemel en met een beetje geluk het noorderlicht zien.

Na het lunchbuffet krijgen wij een thermo overall en laarzen aan en gaan wij 1 ½ uur met de sneeuwscooters op pad. We rijden over bevroren meren en genieten van het prachtige witte landschap.

Het verblijf tijdens deze studiereis is in hotel Riekonlinna in Saariselka. Kies voor uw verblijf in deze accommodatie voor een superiorkamer, dan krijgt u een kamer welke gemoderniseerd is.

De volgende ochtend staat de huskysafari gepland, voor de meeste van ons het hoogtepunt van deze studiereis. Als we aankomen horen wij de honden al blaffen, enthousiast dat ze zo mogen rennen. Maar eerst krijgen wij uitleg hoe de slede te besturen. Per slede is één persoon bestuurder en één persoon passagier. Halverwege de tour kunnen wij van plaats wisselen. Heel belangrijk is om te weten hoe te remmen en hoe mee te steppen om de honden te helpen als ze een heuvel op moeten.

Tijdens de tocht genieten wij van de natuur en de stilte! Na de safari kunnen wij heerlijk opwarmen bij het kampvuur onder het genot van een kopje koffie en bessensap. Een bezoek aan een rendierfarm mag niet ontbreken en ook hier maken wij een kleine ronde in een rendierslee.

Op dag 3 van onze trip gaan we ’s ochtends per bus naar de plaats Inari om het Siida Sami Museum te bezoeken en zo meer te weten te komen over de Sami-cultuur.

's Middags staat ijsvissen op het programma. Met de handboor maken wij een gat in het ijs om vervolgens met een draad en een stukje aas zalm proberen te vangen. Ik heb lang zitten turen, maar helaas niks gevangen. Na deze activiteit doen wij de sneeuwschoenen onder en maken een korte wandeling. Het wandelen door de diepe sneeuw op de  ‘tennisrackets’ valt trouwens nog niet mee.

Zoals u misschien weet staat Finland ook bekend om het noorderlicht, Aurora Borealis. Een fenomeen dat het meest voorkomt in februari-maart en september-oktober. Enkele handige apps om de noorderlicht voorspelling te volgen ter plaatse:
Aurora Forecast: voorspelling op zeer korte termijn met verwachte exacte tijd in uren en minuten met verhoogde activiteit
Aurora Notifier: nog een handige Android aurora app
Aurora Alerts Northern Lights: een android noorderlicht app met uitstekende reviews

Wij hebben geluk en mogen het op de laatste avond aanschouwen. We zien vooral groene lichtbundels, welke steeds van vorm veranderen. Helemaal geweldig!

Voordat wij weer terug vliegen, mogen wij nog ijskarten. Ook weer erg leuk om te doen.

Naast alle activiteiten is Saariselka ook een ideale plek om te langlaufen. Dit kan in het nationaal park Urho Kekkonen met meer dan 200 kilometer loipes. Net buiten Saariselka zijn twee bergen waar men kan skien en snowboarden. Er zijn 15 pistes en er is een freestyle park.

Wat een beleving!

Fins Lapland näkemiin  (= Tot ziens)

 

Deel dit artikel


Onze filialen waar de koffie altijd klaar staat