Vragen? Bel ons! Telefoonnummers - Klooster Reizen Reisburo BV

Bel mij terug

Bel mij terug Telefoonnummers - Klooster Reizen Reisburo BV

Mijn website:

Ga naar de homepage - Klooster Reizen Reisburo BV

Menu - Klooster Reizen Reisburo BV
Menu
Mijn reisoverzicht

Reisverhalen:

Cruiseverslag MS Koningsdam: Reis naar de middernachtzon, deel I

Noorwegen: Cruiseverslag MS Koningsdam: Reis naar de middernachtzon, deel I - Klooster Reizen Reisburo BV

Reisverslag door klanten van Dooren, fanatieke cruisers. Lees hier het eerste deel (17 t/m 19 juli) van hun uitgebreide reisverslag en ervaar hoe het cruiseleven er aantoe gaat! Wij bedanken familie van Dooren dat ze dit verslag met ons delen!

ZONDAG 17 JULI 2016 - AMSTERDAM
Na er lang naar uit te hebben gezien, is het vandaag eindelijk zover! Vandaag vertrekken we met de MS Koningsdam (Holland America Line) op een cruise naar de Noordkaap (officiële naam van de cruise: reis naar de middernachtzon).

Vanaf Amsterdam vertrekken heeft het grote voordeel dat er niet gevlogen hoeft te worden en we er niet een dag van tevoren hoeven te zijn.

We nemen de trein van 06.45 uur die ons vanaf Groningen naar Amsterdam zal brengen.

De schoolvakantie in het Noorden is net aangebroken en het is dan ook al behoorlijk druk op het station. De studenten die van het Gronings nachtleven hebben genoten, lijken allemaal de eerste trein richting Amsterdam te willen nemen. We hebben er niet veel last van, want we hebben een dubbeldekker. Het nadeel is wel dat we hele grote koffers bij ons hebben en het is lastig om ze in de nauwe gangetjes van de trap af te zeulen. We hebben een directe intercity naar Amsterdam en hoeven dus gelukkig niet over te stappen. Hoewel er werkzaamheden zijn op het traject, rolt de trein toch ruim voor geplande aankomsttijd het station van Amsterdam CS binnen. We zien de Koningsdam al liggen, ze lijkt bijna als een flatgebouw tussen de andere flatgebouwen op te gaan. We moeten even wennen aan de drukte. We verlaten het perron en gaan eerst naar het Grenswisselkantoor waar we de door ons bestelde Noorse Kronen op kunnen halen. We hebben geen haast, maar nu we al zo dichtbij de Koningsdam zijn, willen we er toch wel zo snel mogelijk naar toe. De dame achter het kogelwerende glas van het Grenswisselkantoor vraagt vol belangstelling hoe we naar Noorwegen gaan. En ineens lijken we niet meer weg te komen. Voor Amsterdamse begrippen is het nog erg rustig op het station en ze raakt niet uitgevraagd over de cruise die we gaan maken. Pas na 20 minuten lopen we met Noorse Kronen op zak dan eindelijk de stationshal uit. We zien de Koningsdam al liggen en het is dus ook niet ver, eigenlijk is het lopend te doen. Maar gezien de grote koffers die we bij ons hebben, veroorloven we ons de luxe van een taxi. Pas in de taxi krijg ik een beetje vakantiegevoel. De taxichauffeur zet ons voor de cruiseterminal af. We zijn nog vroeg en een medewerker van de Cruiseterminal neemt onze koffers over en brengt ze weg naar de drop off. Wat een ontspannen begin van de vakantie! Alles heeft tot nu toe alleen maar meegezeten!

We kunnen al snel naar de balie om in te checken, maar inschepen kunnen we pas over 2 uur. Het inchecken gaat snel omdat dit onze 2e cruise is met de Hal en dus hoeven er ook geen pasfoto's gemaakt te worden. We krijgen wel alvast de boordpassen mee en daarop staat zelfs al ons tafelnummer. We hebben alleen onze handbagage nog en zoeken boven een mooi plekje uit, vanaf hier kunnen we bijna aan boord kijken en hardop dromen we over hoe ons de komende veertien dagen zullen vergaan aan boord.
De tijd vliegt om en voordat we het weten, mogen we nu echt inschepen. Via de drukke terminal lopen we door een lange glazen gang naar de loopbrug. Bemanningsleden staan ons al op te wachten. Direct als we aan boord stappen voelen we ons weer thuis, het voelt vertrouwd om weer op een schip van de HAL te zijn, al is het dan het nieuwste schip en dus veel moderner maar ook veel groter dan de kleinere MS Zuiderdam. We worden hartelijk welkom geheten aan boord en de liftsteward brengt ons naar dek 11, waar we onze hut hebben. We mogen er eigenlijk pas vanaf 14.30 uur in, maar we kunnen het niet laten om toch even stiekem te kijken of onze hut al klaar is. Het valt ons direct op dat de gangen licht en breed zijn. Onze hut is helemaal aan het eind van de gang.
Onze hut is al klaar en we kijken snel even rond. Het ruikt er zelfs nog nieuw en fris. Er hangen ballonnen aan de spiegel en er staat een fles champagne klaar omdat we 25 jaar getrouwd zijn. Wat een leuke verrassing, een mooi begin van een fantastische cruise! We zijn zo vroeg, dat zelfs onze koffers er nog niet zijn!

We hebben al zoveel filmpjes op internet gezien van de Koningsdam dat we eigenlijk al direct de weg weten. Dek 11 is niet te bereiken met alle liften, dus het is er lekker rustig. Aan het eind van de gang kunnen we direct het dek op, naar het hoogst gelegen buitendek.
Voordat we het schip verder gaan verkennen, gaan we eerst naar het Lido waar we alvast gebruik mogen maken van het buffet. Ja, nu is de vakantie echt begonnen! Het is nog lekker rustig en opnieuw, zoals ook 2 jaar geleden, is het aanbod enorm in het Lido Buffet Restaurant. Lang blijven we niet zitten, want we kunnen niet wachten om toch verder het schip te verkennen. We weten dat tussen 15.00 en 15.30 uur de verplichte dril zal zijn, een veiligheidsoefening waar iedereen aan mee moet doen. Uitgaande van onze eerste ervaring op de MS Zuiderdam, denken we slim te zijn en lopen alvast rond 15.00 uur naar het station waar wij moeten verzamelen. Dit station staat vermeld op de boordpas zodat je in een noodgeval altijd weet waar je moet zijn. En dan leert de ervaring dat het op ieder schip anders is: we moeten nu eerst terug naar onze hut, daar de interactieve tv aanzetten, waarop we instructies zullen krijgen. Als we in de hut aankomen, klinkt het noodsein (7 keer de scheeptoeter, met daarna een schel hoog alarm). We moeten in onze hut blijven tot we te horen en te zien krijgen wat er van ons verwacht wordt. Het alarm is over het hele schip te horen, het is een scherp indringend geluid. En dan krijgen we de instructie om naar onze verzamelplek te gaan: het World Stage Center. Een aantal bemanningsleden staat ons al op te wachten en alles gaat heel rustig. We krijgen verdere instructies wat te doen als er echt ontruimd moet worden. Het is een standaardoefening maar voor je eigen veiligheid. Het is altijd fijn te weten waar je naartoe moet en wat er van je verwacht wordt als het echt noodzakelijk is.

Ondertussen zijn onze koffers bij de hut aangekomen maar echt tijd om uit te pakken hebben we niet want het uitvaren is begonnen. We gaan naar de boeg om foto's te maken hoe we Amsterdam uitvaren. Een bijzonder gevoel altijd als het schip zich losmaakt van de kade en het ruime sop kiest. Het is en blijft een leuke ervaring als het schip luid toeterend de haven uitvaart, en er heel veel mensen aan de kade staan te zwaaien. Het zorgt voor een 'loveboat-gevoel'. Het duurt vrij lang voordat we dan echt de haven uit zijn, want het schip moet eerst draaien. Op de buitendekken is de locatie-gids (Josepha Willemsen) te horen die ons van alles vertelt over Amsterdam en de route van de aankomende uren. De zon schijnt prachtig op het water. Langzaam verdwijnt Amsterdam achter ons en gaan we naar de hut om ons om te kleden voor het diner waar we over een half uurtje worden verwacht.

We hebben vooraf al een tafeltje voor 2 gereserveerd voor de hele cruise.
Op een cruise is het heel normaal dat als je met 2 personen bent, je dan bij andere mensen aan tafel komt te zitten en wij hebben ervoor gekozen om lekker samen te dineren tijdens deze cruise.
We hebben een leuk rustig plekje bij het raam. Onze tafelstewards Zaelani en Ary stellen zich voor en lopen af en aan om ook alle andere gasten te bedienen.
Ook krijgen we een sommelier (Ronny) aan tafel die ons een aantal wijnen laat proeven. Er is veel keus en we laten ons dan ook graag adviseren.
Tijdens het diner vaart de Koningsdam door de sluizen van IJmuiden. Het is echt krap: de mensen die op de kade staan kun je bijna een hand geven als je op het dek zou staan. Geen wonder dat er bij harde wind wordt uitgeweken naar bijv. Rotterdam! Ook hier staan weer mensen op de kade te roepen en te zwaaien.
Als dessert worden we verrast met een chocoladetaartje voor 2 waarop staat: 'happy anniversary'. Drie obers komen speciaal voor ons zingen aan ons tafeltje. We voelen ons verwend en bovenal bevoorrecht dat we dit samen mogen beleven!

Na het diner is het tijd om kennis te maken met onze hut-stewards: Jay en Ria. Zij zullen tijdens de gehele cruise de hut schoonhouden en als het nodig is, dingen voor ons regelen. We voelen ons na een paar uur aan boord eigenlijk een beetje beschaamd dat wij hier in alle luxe vakantie vieren, terwijl er zoveel mensen hard aan het werk zijn om ons te verwennen en het ons naar de zin te maken. Jay stelt ons gerust: 'we zijn blij dit te mogen doen! Met het werken op dit schip, verdienen we tijdens ons 5jarig contract meer dan dat we ooit in ons vaderland (Filipijnen/Indonesië) zullen verdienen. We worden goed betaald en doen er alles aan om jullie een goede en onbezorgde vakantie te geven'.

We vervolgen onze verkenningsronde en gaan even naar het kraaiennest (Crowsnest). Op de Zuiderdam was dit onze favoriete plek aan boord. We hopen hier net zoveel mooie momenten te mogen beleven in het kraaiennest. Het blijft toch altijd mooi om vanaf het hoogste punt van het schip een haven binnen te varen en het water met verrekijker en camera af te turen in de hoop walvissen of orka's te zien.

We drinken nog even een kopje koffie in het Grand Dutch Café. Een nieuw concept van de Holland America Line: een klein restaurantje helemaal in Hollandse stijl met een kleine kaart met echte Hollandse gerechten zoals uitsmijter, pannenkoeken en poffertjes, maar ook kun je er terecht voor een kopje koffie met een Bossche bol of appeltaart en ook de drop en bitterballen ontbreken niet.

De avond vliegt voorbij en we gaan terug naar onze hut. Er is een kaartje bezorgd met felicitaties van de Kapitein, wat een leuke verrassing!
De hut is al helemaal klaargemaakt voor de nacht: nachtlampjes aan, de kussens lekker opgeschud, sprei eraf en een chocolaatje op het kussen en de Daily Navigator, een soort dagelijks scheepsjournaal waarin alle activiteiten maar bijv. ook de weersverwachtingen voor de volgende dag vermeld worden. Ook staat hierin het kledingvoorschrift voor de volgende dag: Smart Casual, Casual of Gala.
Op ons bed ligt een inktvis, gevouwen van handdoeken.
We kijken nog even kort tv, we kunnen een paar Engelse nieuwszenders ontvangen en het is interactief, dus kunnen we ook films enz. kijken. We nemen ons voor om niet dagelijks naar het nieuws te kijken, het is juist zo lekker om even van alles weg te zijn, en films kunnen wij ook 's avonds op het Lido-dek zien dat dan omgetoverd wordt tot bioscoop. Moe van alle indrukken, maar zeker ook voldaan en gelukkig stappen we ons bed in voor een goede nachtrust.


MAANDAG 18 JULI – EERSTE ZEEDAG
We hebben een fijne stille hut op het elfde dek en zitten aan het eind van de gang dus het is er lekker rustig. De halve nacht hebben we wakker gelegen, gewoon door de vele indrukken die op je afkomen op zo'n eerste dag. We gaan vroeg naar het Lido Buffet om daar te ontbijten. Als we net aan tafel zitten, komt Kapitein Bowland samen met zijn vrouw en jongste zoon tegenover ons zitten. Leuk dat hij zich onder de passagiers begeeft! Zo van dichtbij is het een imposante man die zeker wel gezag uitstraalt maar toch ook heel gewoon!
Ondanks dat het een schip is met meer dan 2650 passagiers zou je dat nu niet zeggen: de meeste mensen die een vliegreis achter de rug hebben, slapen lekker uit en anderen laten het ontbijt in hun hut bezorgen.
Vandaag een dag op zee en dat betekent dat we de hele dag de tijd hebben om het schip uitgebreid te verkennen.
We gaan eerst naar het World Stage Center waar onze locatie-gids een presentatie zal geven over Noorwegen en de vaarroute die we gaan doen. Het is heel interessant en echt een aanrader. Deze presentatie wordt in het Nederlands en later op de dag in het Engels gegeven.
Na uitgebreid koffie te hebben gedronken met Koningsbol (Bossche Bol) gaan we naar een presentatie van de Future Cruise Consultant. Hij vertelt welke nieuwe bestemmingen er zullen worden toegevoegd in de komende jaren. De presentatie wordt druk bezocht en hier blijkt dat wij één van de weinigen zijn die 'slechts' voor de tweede keer een cruise maken. De meeste passagiers hebben al veel vaker gecruised en zijn echte ervaringsdeskundigen. Ook vertelt de Cruise Consultant over de voordelen als je aan boord een nieuwe cruise boekt.
Om 12.00 uur stroomt het Lido-dek weer vol want alle activiteiten en presentaties eindigen dan zo'n beetje. Het is dan ook druk maar we vinden een plekje aan het zwembad en laten de lunch ons prima smaken.
Om 15.00 uur is er een high tea in de Queen's Lounge en we krijgen gezelschap van een medepassagier die al jaren cruist en afkomstig is uit Hawaï. We doen weer wat leuke tips op. Altijd leuk om andere passagiers te leren kennen!
Er wordt een gratis rondleiding op het schip gegeven zodat je je wat sneller thuis voelt. Vanmorgen werd deze in het Engels gegeven maar wij kiezen voor de Nederlandse rondleiding. Het is een leuke rondleiding. Er sluit zich een Spaans echtpaar aan bij ons gezelschap en zij geven aan dat ze geen Nederlands verstaan. En zo zijn wij Hollanders dan ook wel weer: de rondleiding werd vervolgd in het Engels. Geen enkel probleem, wij Hollanders passen ons nu eenmaal snel aan en zijn de Engelse taal machtig.
De winkels zijn nog open maar heel erg druk is het gelukkig niet want in het kraaiennest is net happy hour van start gegaan, dus de meeste passagiers zitten daar. Het kraaiennest is een heerlijke plek om rustig te zitten, maar op dit soort momenten vermijden we het liever.
Bovendien gaan we al snel weer aan tafel in de Main Dining! Kledingvoorschrift is vanavond gala dus we hijsen ons in onze netste outfits. Het zou voor ons niet hoeven maar toch is het een leuk aspect wat de cruisebelevenis wel compleet maakt!
We hebben de vroege zitting dus hebben we de rest van de avond nog voor ons. We maken een fijne wandeling over het dek en snuiven de zeelucht op. Het is heerlijk om even uit te waaien en in alle rust op het dek te lopen.
Het is niet druk want op dek 9 bij de Lido Poolside staan Kapitein Bowland en zijn officieren
om alle passagiers welkom te heten op deze cruise.
Wij besluiten om deze happening aan ons voorbij te laten gaan en op tijd onze hut op te zoeken.


DINSDAG 19 JULI – EIDFJORD
We hebben een goede nachtrust achter de rug: de zeelucht maakt slaperig, je deint zo lekker weg op de golven maar de zeelucht maakt ook hongerig. Vanmorgen ontbijten we in de Main Dining. Het is er rustig, de keuze is enorm maar het is ons wat te chique! Vanaf morgen dus gewoon weer ontbijten in het Lido Buffet! Na het ontbijt halen we weer even een frisse neus op het dek. Het is nog vroeg en bewolkt en het regent behoorlijk, we besluiten dan ook om naar boven naar het kraaiennest te gaan, van waaruit we de Koningsdam zien binnenlopen in de haven van Eidfjord. Het dorp ziet er een beetje mystiek uit zo in nevel gehuld. Het is te hopen dat het weer gaat opklaren want vandaag gaan we kajakken in het Eidfjord. De Kapitein voorspelde al tijdens zijn dagelijkse aankondiging (meestal twee keer per dag) dat we met regenkleding aan wal zouden gaan, en dat is inderdaad zo.
Vandaag staat dus als kajakken in het Eidfjord voor ons als excursie gepland. Het maakt ons niet zoveel uit dat het weer er grauw en nat uitziet. We zullen het waarschijnlijk toch niet helemaal droog houden in de kajak! We verzamelen met andere deelnemers van deze en andere excursies eerst in het World Stage Center waar we verdere uitleg krijgen. En dan beginnen een beetje de kriebels te komen. We weten al uit eerdere ervaring in Alaska dat het prachtig is om vanuit een kajak de natuur te bewonderen maar dat was toch anders: toen zaten we met 16 personen in een grote kajak en nu met zijn tweetjes. De begeleider staat ons op de kade al op te wachten en geeft nadere uitleg en dan lopen we naar het strandje waar de kajaks al klaarliggen. We zijn met 16 kajaks en 3 man begeleiding, waarvan 2 met een motorboot, voor het geval iemand toch omslaat. We maken ons vast in de kajak en we worden van het strandje afgeduwd. Iedereen is nog wat onwennig en al snel drijven 16 kajaks stuurloos letterlijk in elkaars vaarwater. Het strandje waar we zijn ingestapt, ligt heel dichtbij de Koningsdam en al gauw kajakken we rondom de Koningsdam en dat is toch wel heel indrukwekkend. Mooi om het schip eens op deze manier te zien! Even later is iedereen gewend en al snel peddelen we de Koningsdam voorbij, op weg het Eidfjord in. Eerst peddelen we nog heel dicht langs de kustlijn maar omdat de groep het al snel onder de knie heeft, durft de begeleider het aan om ons allemaal het fjord over te laten steken. Halverwege houden we allemaal stil en verzamelen we ons om de begeleider heen die ons van alles vertelt over het fjord en de natuur. De motorboot blijft op gepaste afstand. Als we de grote oversteek hebben gemaakt waar we allemaal dicht bij elkaar moesten blijven, durft de begeleider het wel aan om ons allemaal onze eigen gang te laten gaan. De ene kajak gaat heel dicht langs de kust, terwijl de andere kajak juist weer het ruime sop zoekt. Heel af en toe waan je je alleen in dit prachtige fjord, vooral als het heel stil is. We genieten van een enorme waterval die we kunnen aanraken. Af en toe schalt de stem van de begeleider over het water heen als hij checkt of iedereen het naar de zin heeft. We genieten met volle teugen. Bij anderhalf uur later leggen we met zijn allen aan op een strandje. Het is nog een hele klus om met goed fatsoen uit die kajak te komen, maar even later staan we allemaal droog op het strandje. We houden even een korte rustpauze om straks weer aan de terugtocht te beginnen. De begeleider is vol lof dat het iedereen zo goed afgaat. Het is toch wel lekker om er even uit te zijn, want ondanks dat het weer behoorlijk is opgeklaard met slechts af en toe een klein buitje, is het best koud maar komt de kramp ook opzetten. Na een korte pauze hijsen we ons allemaal weer in de kajak en even later glijden we weer door het water heen, al blijft zo'n kajak toch wat wiebelen. Ik heb ondertussen de videocamera aanstaan om het allemaal vast te leggen op beeld en dan gebeurt het. Mijn peddel raakt onverwachts het water waardoor we bijna kantelen. We hebben de schrik er even goed inzitten maar kunnen ook de lol van inzien omdat we niet gekanteld zijn. En het staat op video, dus we vergeten het nooit meer! Al veel te snel naar onze zin komt de Koningsdam weer in zicht en dat betekent het einde van onze kajaktocht. Passagiers van de Koningsdam zwaaien naar ons, wat een leuk onthaal. Als we uiteindelijk veilig en droog aan de wal staan, is het afgelopen met het opgeklaarde weer. De regen komt met bakken uit de hemel. We rennen terug naar de Koningsdam om daar te genieten van een welverdiende warme lunch!
Na de lunch lopen we weer terug naar het dorp. Het regent nog steeds en het is dan ook stil in Eidfjord. Sommigen wagen zich door de regen met een paraplu en goede regenkleding, maar de meesten zoeken droog onderdak bij de plaatselijke VVV (Tourist Info Center) waar we gratis WIFI hebben. Er wordt dan ook al snel contact gezocht met het thuisfront. Apart dat je zo ver van huis, in een zo lijkt het wel, andere wereld zo makkelijk weer contact kunt hebben met het thuisfront.
We verlaten Eidjford op dezelfde manier zoals we het vanmorgen zijn binnengevaren: kil, mistig en vooral….nat!

Tussendoor is er op het Lido-dek bij het zwembad nog een 'uitverkoop' van kleding, souvenirs enz. van de Hal. Ook hier aan boord zijn echte koopjesjagers die er alles aan doen om voor te dringen en vooraan in de rij te staan….

Vanavond dineren we in de Pinnacle Grill. Het restaurant is chique maar wel gezellig. Tijdens het diner passeren we de kustlijn van Noorwegen.
Fantastisch om op deze manier van de prachtige kustlijn te kunnen genieten!

Na het diner maken we weer even een wandeling over het dek, het is ondertussen eindelijk droog; kort daarna hebben we scenic cruising langs de Furebergfossen waterval.

We staan op het bovendek en het is een prachtig gehoor en gezicht, deze waterval vanuit de verte. Tot onze grote vreugde vaart de Kapitein er heel dicht naar toe, waar hij de Koningsdam stillegt om van deze prachtige waterval te kunnen genieten. Zelfs zo'n groot schip als de Koningsdam valt in het niets vergeleken met de kracht en de stroming van deze waterval. Het geluid en de kracht ervan zijn niet te beschrijven. De Kapitein keert het schip, al lijken we aan weerszijden maar een paar meter over te hebben, heel behendig. Niet veel later is de Koningsdam gedraaid en laten we het Eidfjord met deze immense waterval achter ons, op weg naar Bergen. De lucht trekt langzaam open en de zon lijkt zelfs door te breken. We merken dat we richting de poolcirkel varen: het is al veel langer licht 's avonds, bijna tot middernacht! De Kapitein geeft vanaf de brug de weersverwachting door en de verwachte aankomsttijd in Bergen. Het is bekend dat Bergen maar 60 dagen zon per jaar heeft en morgen belooft het een zonnige dag te worden in Bergen!

Er draait een leuke film bij het zwembad en om de gezellige dag af te sluiten nemen we er nog een pizzapunt bij en chips, allemaal inbegrepen in de bioscoop.
Moe maar erg voldaan kruipen we ons bed in.


Noorwegen op de kaart


Bent u hier geweest?

Deel uw ervaring met anderen en schrijf hieronder een review. Alvast bedankt!

Mijn website:

Uw ervaring:

Ik ga akkoord met het per e-mail verzenden en opslaan van mijn ingevulde gegevens en het publiceren van mijn naam, bericht en toegevoegde afbeelding op deze website.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven over deze bestemming.

Klooster Reizen Winschoten - Klooster Reizen Reisburo BV

Winschoten

Klooster Reizen Stadskanaal - Klooster Reizen Reisburo BV

Stadskanaal

Klooster Reizen Delfzijl - Klooster Reizen Reisburo BV

Delfzijl

Klooster Reizen Hoogezand - Klooster Reizen Reisburo BV

Hoogezand

Klooster Reizen Groningen - Klooster Reizen Reisburo BV

Groningen

Klooster Reizen Roden - Klooster Reizen Reisburo BV

Roden

Nieuws
Gerda verwelkomt Vrienden van de HAL - Klooster Reizen Reisburo BV

Gerda verwelkomt Vrienden van de HAL

Vorige week mocht Gerda ons bedrijf introduceren op de Facebookpagina Vrienden van de Holland America Line. Graag delen we dit bericht ook met onze klanten!...  Verder lezen »