Vragen? Bel ons! Telefoonnummers - Klooster Reizen Reisburo BV

Bel mij terug

Bel mij terug Telefoonnummers - Klooster Reizen Reisburo BV

Mijn website:

Ga naar de homepage - Klooster Reizen Reisburo BV

Menu - Klooster Reizen Reisburo BV
Menu
Mijn reisoverzicht

Reisverhalen: Heleen Akkerman

NatuurRondreizen

Schotland

Schotland: Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV

08/11/2016 - Geschreven door reisadviseur Heleen Akkerman

Medio april 2015 vertrekken we met de ferry van DFDS Seaways vanuit IJmuiden. De overtocht duurt ca. 10 uur, maar je hoeft je absoluut niet te vervelen. Aan boord zijn o.a. een buffetrestaurant, een à la carte-restaurant, winkels, gezellige koffiebars en zelfs een bar met dansvloer en live-muziek. Na een heerlijk diner en nog een paar drankjes in de bar kruipen we lekker in ons bedje. Als we de volgende ochtend wakker worden nemen we een kijkje aan dek, waar we de kust van Engeland al zien verschijnen. In het restaurant staat een uitgebreid ontbijtbuffet voor ons klaar dus we kunnen er even weer tegen!

Dat moet ook wel, want we hebben een drukke dag voor de boeg.

Ons eerste reisdoel, Gretna Green, ligt op ca. 1,5 uur rijden vanaf Newcastle. Deze plaats, ook wel de 'Gateway to Scotland' genoemd, is natuurlijk vooral bekend vanwege het feit dat je hier tot in de 20e eeuw zonder ouderlijke toestemming kon trouwen. Dit gebeurde dan d.m.v. een slag op het aambeeld in de smederij. Ook vandaag de dag trouwen er nog vele stelletjes, al dan niet met ouderlijke toestemming. Wij zien er op deze zonnige dag een jong bruidspaartje – zij in een iets te strakke jurk, hij in een Schotse kilt – hun trouwfoto’s maken, leuk om te zien.

Na de lunch vertrekken we naar Glasgow, de hoofdstad van Schotland. Natuurlijk maken we onderweg een stop bij 'Hadrian’s Wall', gebouwd in de 4e eeuw als grensafscheiding tussen Schotland en Engeland. Het is prachtig voorjaarsweer en we maken een korte wandeling langs een gedeelte van de muur, die je her en der over de heuvels ziet slingeren.

Aan het einde van de middag komen we in Glasgow aan en we mogen meteen aanschuiven bij het diner in het hotel waar we ook overnachten.

De volgende dag gaan we de stad in. Glasgow staat bekend als een sombere industriestad maar het oude centrum heeft mij aangenaam verrast: mooie winkelstraten met leuke winkels, zowel grote warenhuizen als leuke boetiekjes, gezellige pubs en mooie doorkijkjes. Ook een paar staaltjes van moderne architectuur ontbreken niet, en dit gaat heel mooi samen met het oude centrum van de stad.

In de vroege middag rijden we naar het dorpje Luss, gelegen aan het mooie Loch Lomond. Een knus dorpje met leuke toeristenwinkeltjes. Na een wandeling langs de oevers van het Loch (= Schots voor “meer”) besluiten we op de pier te kijken of we een tochtje met een speedboot kunnen maken over het meer. We vinden een aardige Schot bereid om ons voor een klein bedrag 20 minuutjes mee te nemen in zijn boot. Ondanks de frisse wind is het een prachtig tochtje. Het uizicht over de heuvels rond het meer is prachtig en als klap op de vuurpijl zet onze Schot op het laatste stuk het gas nog even vol open. Helemaal verwaaid maar met een mooie ervaring op zak stappen we weer op de kade.

We rijden verder naar Drymen waar we ons opwarmen met een heerlijke kop koffie.

Ons laatste 'halte' van vandaag is de Glengoyne Distillery. In deze whisky-distilleerderij wordt Highland single malt whisky geproduceerd. Een trotse medewerker leidt ons rond door het bedrijf, waarbij we alle fases van de productie langs gaan. Aan het einde van de rondleiding wacht ons een proeverij. We worden in een sfeervolle ruimte neergezet, met heerlijke banken en een warm haardvuur. We krijgen allemaal twee glaasjes whisky met daarbij 4 stukjes pure chocolade, o.a. met gember en met amandel. Het blijkt een heerlijke combinatie zo met die whisky. Ja ja, ze weten ons wel in te pakken die Schotten!

Als we de volgende morgen wakker worden is het druilerig. Maar een Schots ontbijt gaat er wel in en dan ontbreekt uiteraard de haggis niet. Dit is een typisch Schots gerecht, schapenmaag gevuld met schapenhart, -nier en -lever, aangevuld met reuzel (vet) en kruiden. Het ziet er uit als een soort bloedworst en daar smaakt het ook een beetje naar. Misschien niet echt iets voor de nuchtere maag, maar onze gids verzekert ons dat de haggis die voor ons op ons bordje ligt niet meer de haggis is die Schotse omaatjes vroeger maakten, maar eentje die wat meer is aangepast aan de smaak van toeristen.

We hebben dus een prima bodem voor de rest van de dag en zetten koers naar the Falkirk Wheel. Dit is een soort sluizencomplex waarbij de schepen in een roterende scheepslift naar een ander kanaal worden getild. Bijzonder om te zien, ondanks de regen.

Rond de middag klaart het weer gelukkig op en zetten we koers naar Edinburgh. Onderweg stoppen we in het lieflijke plaatsje Queensferry vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de rivier Firth-of-Forth. Hier liggen een aantal beroemde bruggen. Ik wandel nog even kort door het hoofdstraatje van dit leuke dorpje en daarna rijden we door naar Edinburgh. We weten dat we hier alleen vanmiddag maar zullen zijn, erg jammer want deze stad is het waard om een paar dagen te bezoeken (dat deed ik een aantal jaren geleden al). Natuurlijk wandelen we langs de Royal Mile. Dit is een lange straat die loopt van het hooggelegen Edinburgh Castle naar het laaggelegen koninklijk paleis Holyrood Castle. Op de Royal Mile, en ook in de vele gezellige zijstraatjes, vind je tal van winkeltjes en pubs. Het doet allemaal heel erg sfeervol aan en de zon straalt, dat helpt ook! We besluiten ons middagje Edinburgh met een bezoekje aan de pub.

Die avond overnachten we in Dalkeith, en dat is onze laatste overnachting op Schotse bodem.

Ook de volgende ochtend is het druilerig en grijs als we aan ons ontbijtje beginnen. Het is tijd om weer naar Newcastle te vertrekken. We nemen nog een kijkje bij de abdij van Melrose en schieten dan een koffiehuisje in om ons wat op te warmen. De laatste stop voor we weer op de ferry stappen is in Jedburgh, waar we kort rondkijken in de Jedburgh Abbey alvorens we koers zetten naar Newcastle.

Als we de hoog in de heuvels gelegen grens tussen Schotland en Engeland passeren is het landschap wit, en is de regen overgegaan in sneeuw! Een kudde schapen in dikke wollen 'jassen' slaat ons verbaasd gade. Wij kijken nog even om naar de heuvels in de sneeuw, het is een prachtig gezicht.

Tot ziens Schotland. See ye efter!


Schotland op de kaart


Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV
Schotland - Klooster Reizen Reisburo BV

Bent u hier geweest?

Deel uw ervaring met anderen en schrijf hieronder een review. Alvast bedankt!

Mijn website:

Uw ervaring:

Ik ga akkoord met het per e-mail verzenden en opslaan van mijn ingevulde gegevens en het publiceren van mijn naam, bericht en toegevoegde afbeelding op deze website.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven over deze bestemming.

Klooster Reizen Winschoten - Klooster Reizen Reisburo BV

Winschoten

Klooster Reizen Stadskanaal - Klooster Reizen Reisburo BV

Stadskanaal

Klooster Reizen Delfzijl - Klooster Reizen Reisburo BV

Delfzijl

Klooster Reizen Hoogezand - Klooster Reizen Reisburo BV

Hoogezand

Klooster Reizen Groningen - Klooster Reizen Reisburo BV

Groningen

Klooster Reizen Roden - Klooster Reizen Reisburo BV

Roden

Nieuws
Wij hebben werk voor ervaren reisadviseurs - Klooster Reizen Reisburo BV

Wij hebben werk voor ervaren reisadviseurs

Dit is wat wij in nieuwe collega’s zoeken:...  Verder lezen »