Vragen? Bel ons! Telefoonnummers - Klooster Reizen Reisburo BV

Bel mij terug

Bel mij terug Telefoonnummers - Klooster Reizen Reisburo BV

Mijn website:

Ga naar de homepage - Klooster Reizen Reisburo BV

Menu - Klooster Reizen Reisburo BV
Menu
Mijn reisoverzicht

Reisverhalen:

Stedentrip Krakau

Krakau: Stedentrip Krakau - Klooster Reizen Reisburo BV

Krakau, ook wel het “Florence van het Oosten” genoemd is een bezoek meer dan waard. Het heeft een rijke historie en één van de grootste marktpleinen van Europa.

De stad kent een oud en een nieuw gedeelte. Het oude deel, Rynek Glowny, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat Krakau niet verwoest is tijdens de Tweede Wereldoorlog, is er nog veel terug te zien van de vooroorlogse architectuur.

Krakau is gesticht op een heuvel, de Wawel. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook vind je hier de kathedraal en het koninklijk paleis. De binnenstad van Krakau is een bezienswaardigheid op zich met prachtige kerken, stadspaleizen en koopmanshuizen. Op de oude markt kun je de Mariakerk niet missen. Vanaf deze kerk klinkt ieder uur nog het beroemde Krakauer signaal. De hoornblazer met zijn goudkleurige trompet is te zien in de vier vensters van de toren, wanneer hij ieder heel uur zijn melodie naar de vier windstreken blaast. Bij de laatste, vierde keer breekt het signaal af. Dat is volgens de traditie omdat toen de trompetter werd gedood door een pijl, toen hij de stedelingen waarschuwde voor de aanstormende Mongolen (in het jaar 1241).

Op dit plein in het hart van Krakau vind je ook vele leuke terrassen, cafés en winkeltjes. Het plein doet heel gezellig aan. Je treft er ook veel paardenkoetsjes waarmee je een rondtoer door de stad kunt maken. Ook bevindt zich de lakenhal (markthal) op dit grote plein. Het gebouw uit de 16e eeuw wordt tegenwoordig gevuld met kraampjes met typische souvenirs en sieraden. Op de 1e verdieping vindt men een tentoonstelling van Poolse schilderkunst.

Een andere gezellige wijk van Krakau is de Joodse wijk Kazimierz. Tot aan de 2e wereldoorlog werd deze wijk voornamelijk bewoond door Joden. Deze wijk is vooral ook bekend uit de film “Schindler’s List van Steven Spielberg. Veel Joodse monumenten en gebedshuizen zijn verwoest, maar tegenwoordig is deze wijk opgeknapt en in vele woningen huisvesten nu cafés, restaurants en de meeste serveren weer de traditionele joodse gerechten.

Auschwitz en Birkenau
Wanneer je in Krakau bent mag een bezoek aan Auschwitz en Birkenau eigenlijk niet ontbreken. Op ongeveer 1,5 uur ligt het meest indrukwekkende concentratiekamp uit de Tweede wereldoorlog. Het herdenkt de vele mensen die daar zijn omgekomen onder het nazi-bewind.
Na de ingangspoort met de woorden “arbeit macht frei” kom je op een terrein met stenen barakken. Hierin bevinden zich verschillende exposities over leefomstandigheden en verschrikkingen in het kamp. Het is onvoorstelbaar wat zich daar heeft afgespeeld. In sommige gebouwen zijn delen van stapels koffers, schoenen, etc tentoongesteld. Wanneer de tijd verstrijkt en we de gaskamers, ovens ed hebben gezien, wordt onze groep stiller. Het is zo onwerkelijk.
Na Auschwitz I te hebben bezocht gaan we naar Auschwitz II ook wel Birkenau genoemd. Dit deel van het kamp met de bekende spoorlijn door de toegangspoort kent voornamelijk houten barakken met daarom heen prikkeldraad. Hier zijn de meeste slachtoffers gevallen. Het is bizar hoe groot dit kamp
is.

Zoutmijn Wieliczka

Een andere bekende veel gemaakte excursie vanuit Krakau is de zoutmijn Wieliczka. Deze zoutmijn is één van de grootste zoutmijnen ter wereld. De mijngangen zijn in totaal 300 km lang en gaan zo’n 350m de grond in. De indrukwekkende ruimtes onder de grond zijn voorzien van kunstwerken van zout en staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er is zelfs een kathedraal compleet opgetrokken uit zout. Helaas heb ik dit nog niet zelf mogen aanschouwen maar het schijnt meer dan de moeite waard te zijn.

Tips voor een stedentrip naar Krakau;
• Bezoek Krakau tijdens de kerstperiode, het marktplein is dan voorzien van kerstverlichting en staan er vele kerstkraampjes welke voor een zeer gezellige sfeer zorgen.
• Indien je een excursie gaat maken naar Auschwitz doe dit heel vroeg in de ochtend. Wij waren daar om 07.15 uur waardoor het nog enigszins rustig is om alles te bekijken. In de middag is het extreem druk.
• Maak een stadswandeling met gids door Krakau. Je brengt dan een bezoek aan alle verschillende wijken zo ook de joodse getto wijk en het museum van Oskar Schindler.
• Er zijn groepsreizen naar Krakau waarbij je onder begeleiding van een Nederlandse gids een stadstour maakt en een bezoek brengt aan Auschwitz en Birkenau.

Heb je tijd voor een stedentrip denk dan eens aan Krakau! Een bijzonder gezellige stad met een rijke historie!


Krakau op de kaart


Paardenkoetsjes in het centrum - Klooster Reizen Reisburo BV
Markthal met de Mariakerk - Klooster Reizen Reisburo BV
De oude stadsmuur van Krakau - Klooster Reizen Reisburo BV
Birkenau - Klooster Reizen Reisburo BV
Birkenau treinspoor - Klooster Reizen Reisburo BV
Auschwitz - Klooster Reizen Reisburo BV
Auschwitz - Klooster Reizen Reisburo BV
Stedentrip Krakau - Klooster Reizen Reisburo BV
Stedentrip Krakau - Klooster Reizen Reisburo BV

Bent u hier geweest?

Deel uw ervaring met anderen en schrijf hieronder een review. Alvast bedankt!

Mijn website:

Uw ervaring:

Ik ga akkoord met het per e-mail verzenden en opslaan van mijn ingevulde gegevens en het publiceren van mijn naam, bericht en toegevoegde afbeelding op deze website.

Reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven over deze bestemming.

Klooster Reizen Winschoten - Klooster Reizen Reisburo BV

Winschoten

Klooster Reizen Stadskanaal - Klooster Reizen Reisburo BV

Stadskanaal

Klooster Reizen Delfzijl - Klooster Reizen Reisburo BV

Delfzijl

Klooster Reizen Hoogezand - Klooster Reizen Reisburo BV

Hoogezand

Klooster Reizen Groningen - Klooster Reizen Reisburo BV

Groningen

Klooster Reizen Roden - Klooster Reizen Reisburo BV

Roden

Nieuws
Gerda verwelkomt Vrienden van de HAL - Klooster Reizen Reisburo BV

Gerda verwelkomt Vrienden van de HAL

Vorige week mocht Gerda ons bedrijf introduceren op de Facebookpagina Vrienden van de Holland America Line. Graag delen we dit bericht ook met onze klanten!...  Verder lezen »