Cyprus, het eiland van Aphrodite

  • Cyprus
  • Zonvakantie

Anja (Winschoten) is in 2016 op het prachtige eiland Cyprus geweest. Lees hier over haar avonturen op het eiland: 

Na vlucht van ongeveer 4 uur land ik op de luchthaven van Paphos, gelegen op het Griekse deel van het eiland Cyprus. Een zonzeker eiland aan de Middellandse Zee. Het eerste wat me op valt is dat alles er zo netjes, schoon en orderlijk uitziet. Ik word er blij vna en nadat de koffers van de band gehaald zijn, rijdt ik samen met mijn reisgenoten naar ons hotel: Time to Smile Aliathon Village. 

Ik heb al eens eerder overnacht in een Time to Smile appartement welke aangeboden wordt door TUI, dus ik weet wat ik kan/mag verwachten. Niet is minder waar en het overtreft alle verwachtingen: ruime appartementen met een rustige ligging, netjes, soon en alles is aanwezig zodat we kunnen genieten van de comfort die we thuis ook gewend zijn. 

De volgende dag vertrekken we om 8:30 uur met de bus richting de bekende Mozaïeken van Paphos in het huis van Dionyssos. De westkant van Cyprus kenmerkt zich dan ook met name om de aantrekkelijke archeologische bezienswaardigheden. Het is prachtig om te zien, bijna niet te bevatten hoe het gemaakt is, zó knap. 

Ik breng nog kort een bezoek aan het Klooster voordat de bus doorrijdt naar de baden van Aphrodite, vlakbij de badplaats Latchi in het noorden. De legende vertelde dat Aphrodite (de godin van liefde en schoonheid) hier altijd ging baden in het water. Het is tijd om te gaan lunchen en we genieten van een heerlijke Griekse Meze in een lokaal restaurant. Dit gerecht bestaat uit allemaal hapjes op tafel variërend van salade, brood met tzatziki en hummus tot vlees, vis en gegrilde groente. Daarbij natuurlijk een lekkere Griekse wijn! 

’s Middags is het tijd om het water op te zoeken en vanuit de haven van Latchi vaar ik met de Mediteranean 1 langs de populaire baai Fontana Amorosa. Na ongeveer 45 minuten varen kan ik hier heerlijk genieten van het zeewater, even snorkelen, zwemmen richting het strand of gewoon zonnen op het dek van de boot. 

’s Avonds loop ik samen met de groep over de boulevard, langs de zee richting het centrum van Paphos. Naar de haven is het circa 30 minuten lopen en flaneer je langs winkels, restaurants en terrassen waar je een drankje kunt doen. 

Paphos is geen kleine badplaats zoals ik had verwacht met maar één doorgaande weg. De badplaats is langgerekt en bestaat uit Pano Paphos en Kato Paphos. Kato Paphos is het toeristische centrum met de haven, welke tevens de ontmoetingsplek is voor de lokale bevolking. Zelfs in oktober is er genoeg te doen en het klimaat is heerlijk. Dit vind ik erg prettig want dit maakt het een prima bestemming voor het naseizoen! 

Hier wil ik ook naar toe! Pijltje

Maak een afspraak

In veel landen rijdt met aan de rechterkant van de weg, maar op Cyprus niet. Het is ooit een Engelse kolonie geweest en het links rijden is nog steeds van toepassing op het eiland. Het is even wennen, maar al gauw gaat het autorijden op Cyprus me goed af en kan ik genieten van de indrukwekkende natuur om me heen. Het eiland is bergachtig met hier en daar groen. In het Troodosgebergte kom je kleine eeuwenoude pittoreske dorpen tegen, kletterende watervallen en heb je vele fascinerende vergezichten. We rijden langs sinaasappelbomen, olijvenbomen, meidoornbomen en noem ze allemaal maar op. 

Ik rijd langs kiezelstranden, waar je normaal als toerist niet snel komt. Er zijn rondom Paphos veelal kiezelstranden, behalve bij Coral Bay. Hier is een prachtig zandstrand! De gids benoemde dat de stranden bij Limassol ook geweldig zijn. Als we verder rijden naar Kouklia: een waar paradijs voor de golfliefhebber! 

De plek om te overnachten is hier Sensatori Aphrodite Hills. Een geweldig hotel, perfect eten, goed ingerichte hotelkamers en genoeg zwembaden om na het golfen heerlijk tot rust te komen. 

Ik ga zeker nog eens terug komen, want ik heb nog lang niet al het moois gezien van dit eiland, zoals de vele bergdorpjes, de hoofdstad Nicosia en de badplaats Aya Napa in het oosten van het land. 

TIPS

  • Oktober is een ideale maand om Cyprus te bezoeken. 
  • 1 week vakantie: Kies voor 1 van de badplaatsen. Elke regio heeft zijn bezienswaardigheden en dan is het prettig om vanuit 1 centraal punt te bezoeken. 
  • 2 weken vakantie of meer: Als je ondernemend bent en veel wilt zien, verblijf dan op 2 verschillende badplaatsen. Op deze manier rijd je onnodig dubbele kilometers en wordt je tijd optimaal benut. 
  • Links rijden is niet eng zoals velen misschien zullen denken! Alle huurauto's hebben een rood nummerbord in tegenstelling tot de lokale bevolking, die met een wit bord rijden. Op deze manier houden ze rekening met je. Wel fijn: huur een automaat in plaats van een handgeschakelde auto!