De Kaapverdische Eilanden

  • Kaapverdië
  • Zonvakantie

Volgens de lokale bevolking is Cabo Verde ontstaan toen God tevreden was met de schepping en zijn handen inéén wreef. De kruimels die ongemerkt van zijn vingers in de zee vielen vormden Cabo Verde. Mariël (Winschoten) mocht dit land ontdekken!

Onze reis begint op het eiland Boa Vista (Portugese vertaling; mooi uitzicht), dit eiland is ongeveer 620 km2 en heeft prachtige, lange witte zandstranden. Boa Vista ligt het dichtst bij Afrika en heeft hierdoor de hoogste temperaturen. Het is nog niet erg ontwikkeld en de bewoners hebben geen idee van het hectische bestaan van andere delen in de wereld. Het toerisme is hier de grootste bron van inkomsten. Dé bezienswaardigheid zijn hier dan ook de stranden maar wanneer je een excursie wilt maken, is het Viana Desert een optie. Deze woestijn is erg indrukwekkend en lijkt veel op de Sahara. 
 
We maken hier tijdens onze jeepsafari de groepsfoto bij het Spaanse scheepswrak aan de kust van Boa Vista. We rijden verder en onderweg maken we een stop in het plaatsje Rabil, dit dorpje is bekend vanwege de keramiekfabriek/pottenbakkerij, waar wij naar binnen mogen om de kunstwerken te bekijken. Je ziet hier hoe de klei te drogen ligt, wat er allemaal wordt gemaakt en in het kleine winkeltje kun je souvenirs kopen; asbakken, schildpadden en dergelijke. 
 
Ook staat in dit dorpje de oudste kerk van het eiland, Sao Roque. Tijdens onze jeepsafari brengen we een bezoek aan de plaats Sal Rei (Koning Zout), dit is de havenstad van Boa Vista, het is erg klein maar heeft enkele prachtige koloniale huizen en een grote katholieke kerk, Sao Isabel. 
 
Ook genieten we onderweg van een overheerlijke lunch in een lokaal restaurantje aan het strand bij Alisios. 
 
Onze tijd op het eiland Boa Vista zit er al weer op. We maken een binnenlandse vlucht van ongeveer 15 minuten naar het eiland Sal en gaan hier verder met onze reis.

Hier wil ik ook naar toe! Pijltje

Maak een afspraak

Het eiland Sal is veel kleiner dan Boa Vista met zijn 216 km2. De internationale luchthaven van Sal verbindt de Kaapverdische eilanden met de rest van de wereld. Wat ons opvalt aan Sal is dat het erg droog en vlak is. De wind komt hier bijna altijd uit de zelfde richting en dit is vooral in de winter een waar paradijs voor de surfers. Wie hier komt om te zonnen, te duiken, te zwemmen en te genieten van de prachtige stranden en de rust, kan zijn hart hier ophalen. Het is meer ontwikkeld dan Boa Vista, zeker op toeristisch vlak. 
 
We bezoeken het centrum van Sal, Santa Maria, wat vanaf een aantal hotels te lopen is in ongeveer 25 minuten langs de kustlijn. Santa Maria is het meest zuidelijk gelegen plaatsje van het eiland en het is vooral te herkennen aan de pastelkleurige huisjes. Je vindt hier vooral souvenirshops, kleine restaurantjes en het Cultural Café waar de tafelbladen in de vorm van de eilanden van Kaapverdië zijn.

Op onze laatste dag gaan we vroeg in kleine busjes en maken een eilandtour, we bezoeken onder andere Espargos, de hoofdstad van Sal en Buracona, hier is een natuurlijk bad ontstaan in een baai. De gids laat ons de Blue Eye zien, dit is veroorzaakt door de zon en de schittering van het water. Wanneer we verder rijden, het droge landschap in, maken we een stop en hier denk je op een afstand water te zien. In het echt is dit de luchtspiegeling die ontstaan is door de hete zon. 
 
De laatste stop die we maken is Pedra de Lume, hier is een zoutmeer die in een vulkaankrater ligt. Hier mogen we zwemmen en net als in de Dode Zee blijf je hier heerlijk drijven. De gids vertelt ons dat je er “20 jaar jonger" uitkomt en dat je het beste het zout kunt laten zitten (goed voor je huid), maar niet langer dan 24 uur. 
 
De Kaapverdische eilanden zijn absoluut een aanrader en een toevoeging op het winterzon aanbod. Zeer geschikt voor de vakantieganger die zonzeker wil relaxen en genieten. Het motto van de Kaapverdianen is dan ook: No stress! 

Juni 2021